فناوری اطلاعات و ارتباطات چیست؟
خوش آمدید به پردرآمدترین و پرطرفدارترین حوزه شغلی در جهان، حوزهای که قدرت را در دست گرفته و هر لحظه در حال پیشرفت و توسعه است، بله فناوری اطلاعات و ارتباطات که هرچقدر در رابطه با این حوزه شغلی سخن بگوییم کم گفتهایم. بگذریم، بگذارید برویم سر معرفی این حوزه شغلی هیجان انگیز و گسترده.
فناوری اطلاعات و ارتباطات چیست؟
اگر بخواهیم فناوری اطلاعات و ارتباطات یا همان تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات را کامل و مفید توضیح دهیم ابتدا باید مفهوم و معنای سه کلمه کلیدی را متوجه شوید.
داده ها : دادهها مجموعهای از نمادها ( برای انسان حروف، اعداد، علائم و برای رایانه رمزهای صفر و یک ) هستند که حقایق را نشان میدهند. منبع توضیح : ویکی پدیا
نکته: به داده ها، اطلاعات خام هم میگویند.
اطلاعات : اطلاعات، داده های خام پردازش شده و سازماندهی شده ای هستند که برای ایجاد معنی، مفهوم و آگاهی ایجاد میشود.
فناوری : فناوری مهارت و دانشی است که با استفاده از مواد خام یا اطلاعات باعث ایجاد فعالیت و عملکردی میشود که مورد خواست انسان است و باعث گره گشایی دشواری او میشود.
نکته: فناوری ممکن است توسط یک سیستم، دستگاه، ابزار و یا هر موجودی برای ایجاد یک فعالیت و عملکردی با هدفی خاص به کار گرفته شود.
حالا که شما با مفهوم این سه کلمه مهم و کلیدی آشنا شدید میتوانید توضیح و مفهوم فناوری اطلاعات را بهتر درک کنید.
فناوری اطلاعات چیست؟
فناوری اطلاعات همانطور که از نامش پیداست، مهارت و دانشی است که با اطلاعات سر و کار دارد؛ دانش و مهارتی که به دریافت، پردازش، استفاده، نمایش، حفاظت، بازیابی، تجزیه، تحلیل و ذخیره اطلاعات میپردازد و آنها را مدریت میکند و هر سیستم، دستگاه، ابزار، سخت افزار و نرم افزاری که به دریافت، پردازش، استفاده، نمایش، ذخیره و … اطلاعاتها میپردازد تحت زیر مجموعه فناوری اطلاعات میباشد و از این فناوری پیروی میکند، در ضمن تمام این کار ها با استفاده از بیت های صفر و یک انجام میپذیرد و نکته دیگر اینکه به فناوری اطلاعات ( IT ) نیز میگویند.
اگر بخواهیم مثالی از دستگاه ها، سخت افزار ها یا نرم افزار هایی بزنیم که زیر مجموعه این فناوری هستند میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
دستگاهها : خودپردازها، دستگاه حضور غیاب کارمندان، دستگاه ثبت سفارشات رستوران، دستگاه CNC و …
سخت افزارها : تراشهها، رایانه ها و قطعات آنها، موبایلها و قطعات آنها، تلوزیونهای هوشمند، گجت ها و …
نرم افزارها : نرمافزار تشخیص تومور مغزی، ماشین حساب، برنامه پرتاب موشک و فضاپیما، آنتی ویروسها، نرم افزار حسابداری و …
تفاوت فناوری اطلاعات و ارتباطات با فناوری اطلاعات در چیست؟
در اصل فناوری اطلاعات و ارتباطات همان فناوری اطلاعات میباشد که مجموعه ارتباطات به آن اضافه شده است، ما انسان ها با ارسال پیام و محتوا به یکدیگر ارتباط ایجاد میکنیم و در فناوری اطلاعات با مبادله، تبادل و ارسال اطلاعاتها و محتوا بین دستگاه ها و رایانه ها ارتباط ایجاد میشود و پس از ظهور شبکه های رایانهای و ارتباطات میان رایانهای ( با سیم و بی سیم ) فناوری اطلاعات به فناوری اطلاعات و ارتباطات تغییر یافت، به فناوری اطلاعات و ارتباطات ( ICT ) نیز میگویند.
اگر بخواهیم مثالی از دستگاه ها، سخت افزار ها یا نرم افزار هایی بزنیم که در این فناوری از ارتباطات بهره میبرند میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
دستگاهها : دوربینهای مداربسته، برجهای مراقبت، پدافندهای دفاعی، تلوزیونها، رادیوها و …
سخت افزارها : مودم ها، کارت شبکه رایانهها، آنتن های مخابراتی و …
نرم افزارها : شبکههای اجتماعی، پیام رسانها، نرم افزار فروشگاه و خرید اینترنتی، نرم افزار پرداخت و تراکنش ها و …
کاربرد ها و تاثیرات فناوری اطلاعات و ارتباطات
تکنولوژی اطلاعات کاربرد ها و تاثیرات بسیار بسیار ویژه و خیره کنندهای در زندگی و پیشرفت ما داشته، تاثیری که نمیتوان آن را نادیده گرفت از این رو میخواهیم چند نمونه از کاربرد ها و تاثیرات این تکنولوژی را برای شما بازگو کنیم تا به عمق ماجرا پی ببرید و ساده از کنار این تکنولوژی بزرگ رد نشوید.
افزایش سرعت رشد و پیشرفت فناوری ها
فناوری اطلاعات و ارتباطات چون خودش با اطلاعات سر و کار دارد و مابقی فناوری ها به نوعی نیازمند اطلاعات برای ایجاد عملکرد و فعالیت هستند، میتوان گفت این تکنولوژی خودش به تنهایی زمینه ساز پیشرفت و رشد سریع بقیه فناوریهای در جهان است، در اصل فناوری اطلاعات با دریافت، پردازش و نمایش اطلاعات میتواند نتیجه یک فناوری را پیش بینی کند و یا حتی اطلاعات آن را ذخیره کند و در هر لحظهای که بخواهیم آنرا نمایش بدهد و حتی با این تکنولوژی میتوان آزمایشهای مجازی ایجاد کرد قطعا در هر کارگاه، آزمایشگاه، اتاقهای عمل، عملیات ها و هر جایی که بحث تحقیقات و علم در جریان است وجود ITC هم بدیهی است.
تسهیل و سرعت در ارتباط
فکرش را بکنید که برای ارسال یک پیام ساده باید تا ناکجاآباد میرفتید، تنها برای ارسال یک پیام و حتی سیم کشی و خطوط کشی کل کشور برای ارسال یک تلگراف ناچیز، اما با حضور فناوری اطلاعات و ارتباطات دیگر نه تنها تا ناکجاآباد نمیروید بلکه در آن واحد میتوانید با چند فرد که از قارههای متفاوتی هستند تماس تصویری برقرار کنید و شروع به گفتگو و تبادل نظر کنید و کلی چیز های دیگر که این مقاله گنجایش آنها را ندارد.
ذخیره سازی اطلاعات و مطالب
چقدر عالی است که میتوان تمام اطلاعات و مطالب جهان را یکجا داشته باشی و آنرا به نسل بعدی انتقال دهی و نگرانی نابود شدن اطلاعات را نداشته باشی، همانطور که میدانید در زمان حمله مغولان به ایران بسیاری از کتاب های بسیار ارزشمند ما را به آتش کشیدند و تمام اطلاعات آنها نابود شد اما با حضور این فناوری ما میتوانیم اطلاعات را ذخیره سازی کنیم و از آنها کپی بگیریم و در آن واحد به آنها دسترسی داشته باشیم.
تسهیل و راحتی در یادگیری و آموزش
یک مثال جالب که میتوان از این مورد بیان کرد این است که این مقاله که در حال خواندن آن هستید در دوران قرنطینه ویروس کرونا در حال نوشتن میباشد و در این دوران رفتن به مدرسه و دانشگاه ها ممنوع میباشد و روند یاد دادن و یادگیری توسط موبایل ها و رایانه ها در حال انجام است، دانش آموزان و دانشجویان بدون اینکه از خانه خارج شوند در حال تحصیل هستند و معلمان و استادان بدون اینکه از خانهشان دور شوند در حال آموزش به فرزندان والدین هستند که تنها و تنها به کمک این فناوری امکان پذیر شده است.
دیدگاهتان را بنویسید